(Image credits: Design Boom)

Kivijalan renessanssi - myymälöiden uusi tuleminen?

September 24, 2018
 | 
Ilona Oksanen

(Image credits: Design Boom)

‘Verkkokauppa syö lisää kivijalan myyntiä’ ja ‘Tulevaisuuden kauppa käydään verkossa’ ovat vain muutamia mustanpuhuvia otsikoita valtamediassa ja alan lehdissä. Talouden kohentuminen on antanut pieniä valopilkkuja kaupan toimijoille, mutta pääasiallisesti kivijalan näkymät kuvaillaan synkkinä. Fyysiset myymälät ja verkkokauppa nähdään vieläkin kahtena hyvin erillisenä asiakasrajapintana, joiden vastakkainasettelu on monelle toimijalle arkipäivää, vaikka aidosti monikanavaisen kaupan ja näiden kahden myynnin kanavan strateginen yhteennivoutuminen on todettu olevan menestyneimpien kaupan konseptien taustalla.


Kaupan maisema käy läpi valtavaa muutosta, jonka tulevaisuudesta voi antaa vain valveutuneita arvauksia. Muutoksen mukana, kuten kaikkien disruptiivisten voimien vaikutuksesta, vanhat tutuksi tulleet mallit ja itsestäänselvyydet lentävät romukoppaan yksi toisensa jälkeen. Tärkeää onkin siis miettiä, mistä muutos todella kumpuaa ja kuinka palvella kuluttajan muuttuneita tarpeita. Kuinka kivijalasta tehdään jälleen relevantti asiakkaille?


Mikä on nykypäivän ja tulevaisuuden fyysisten myymälöiden rooli monikanavaisen kaupan maailmassa?


Todettakoon siis, että verkkokaupan nousukausi EI tarkoita kivijalan lopullista kuolemaa. Kivijalka tulee kokemaan renessanssin, jossa sen rooli, sisältö ja muoto muuttuvat ja se ottaa uuden erilaisen roolin asiakkaiden elämässä - verkkokaupan rinnalla. Mikä kivijalan uusi rooli siis on?


Kokonaisvaltaiset brändikonseptit


“Ilman yhtä ei ole toista” - ajatus joka pätee erinomaisesti monikanavaisen kaupan maailmaan! Brändien vahvuus syntyy kaiken kattavista kokonaisuuksista, joissa asiakkaille pystytään tarjoamaan mahdollisimman monia eri kosketuspintoja syvälle brändin sykkeeseen, arvoihin ja visuaaliseen maailmaan. Verkkokauppa vastaa nykypäivän kuluttajan kiireiseen elämään nopeudella, ketteryydellä ja valikoiman laajuudella, joita sosiaalinen media täydentää inspiroivan visuaalisen maailman mielikuvilla.

Kaikessa tässä kivijalka ottaa roolin näiden mielikuvien luonnista fyysisessä maailmassa, kokonaisvaltaisten aistikokemusten luojana. Se luo mahdollisuuden erityislaatuisille humaaneille kohtaamisille, joissa asiakkaalla on mahdollisuus tuntea, nähdä, kuulla ja jopa haistaa brändin olemus, tarkoitus ja tarina.

(Sourse & Image credits: Gloss Creative)


Kaupan teatteri - Kokemus edellä


Fyysiset myymälät ovat tulevaisuuden kaupassa todellisia draaman näyttämöjä - hieman kuten viime vuosisadan tavaratalo-paratiisit osasivat niin taidokkaasti luoda. Taianomaisia satamia turvassa kadun kiireestä ja pölystä. Kuin satukirjoja, joissa tarinankerronta siirtyy digimaailmasta fyysiseen ympäristöön - tilaan. Tilaan, jossa ‘myymälä’ ei rakennu enää ainoastaan sen ‘kalustamiselle’ ja ‘sisustamiselle’. Tilaan, jossa jokaisella pienellä yksityiskohdalla on tarkoituksensa ja keskinkertainen ei ole enää riittävä. Kaupan kokemuksen tulee kutkuttaa, kiehtoa, nostaa hymyn kasvoille ja jäädä mieleen. Ehkäpä jopa tuoda muistoja menneisyydestä.

Tässä maailmassa tuotteen lisäarvosta suurin osa syntyy erikoislaatuisesta visuaalisesta ja tunnemaailman kokemuksesta vailla vertaa.

Voisikin jopa sanoa, että todella kiinnostavien ja houkuttelevien kivijalan kohtaamisten taustalla onkin valikoimasuunnittelua merkittävämpi annos ns. ‘Retail Experience Designia’. Millaiset tunnetason kokemukset voisivat viestiä juuri sinun brändi-identiteettiäsi parhaiten? Se millaisella näyttämöllä tarina kerrotaan, on osa jokaisen kaupan toimijan uniikkia strategiaa.


Humaani kivijalka


Kivijalan tärkeimpiä voimavaroja on ja tulee aina olemaan ihminen. Se aito, herskyvä, reagoiva ja palveleva palapelin pala, jonka tarvetta verkkokauppa ei koskaan pysty asiakkaalle täyttämään. Toki itsepalvelumyymälät ovat luku erikseen, joiden tuotetarjonta ja teknologia yhdessä ovat asiakkaalle riittäviä.


Kivijalan voima onkin henkilökohtainen, personoitu ja ammattitaitoinen palvelu.

Image credits: C-File


Myyjän rooli ei olekaan enää vain kartoittaa asiakkaan tarpeita, vaan ottaa merkittävä asema brändikokemuksen luojana. Huonoa myyjää halvempi ratkaisu kun todella on itsepalvelukassat. Tämän brändi-lähettilään tehtävä ei olekaan enää vain myydä tuotetta, vaan olla uskottava osa kokonaisvaltaista tarinaa ja kokemusta. Tätä uniikkia, erityislaatuista ja jokaiselle personoitua palvelua ei verkkokauppa yksin pysty koskaan luomaan.


Näin se on aina ollut, mutta ei koskaan enää


Joko Sinä olet miettinyt oman kivijalkasi tulevaisuuden roolia ja sen osaa monikanavaisessa strategiassa? Mitä tunnetiloja sinun ‘tilasi’ voisi synnyttää ja miten Sinun kohtaaminen voisi olla erityislaatuinen? Kuinka korkealle Sinä aiot rimasi asettaa? Tulevaisuuden kauppaa kun ei käydä myymällä ‘kaikille kaikkea’ ja keskinkertaisen elinkaaren tulee päättämään luonnollinen poistuma. Ensimmäinen askel ulos kuolemanlaaksosta on hyväksyä, että asiat eivät ole enää koskaan, niin kuin ne ovat aina olleet.


Kirjoittaja on Erikoisliikenainen ja erityislaatuisten visuaalisten kohtaamisten puolestapuhuja

(Image credits: C-File, Gloss Creative, Design Boom)

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Ota yhteyttä!
Olen kiinnostunut hakemaan Innovaatioseteliä
OTA YHTEYTTÄ
Hienoa! Olemme sinuun pian yhteydessä!
Oho! Jotain meni nyt vikaan. Kokeileppa uudestaan.
Ota yhteyttä!
Minua kiinnostaa
OTA YHTEYTTÄ
Hienoa! Olemme sinuun pian yhteydessä!
Oho! Jotain meni nyt vikaan. Kokeileppa uudestaan.
takaisin blogiin